Ai nevoie de o pompa submersibila ?

Pompe submersibile pentru puturi

ventilatoare-motoare-bann

Dintre toate sculele pe care tata le detine, cred ca cea mai importanta e pompa submersibila. Tocmai ce am primit in e-mail o oferta de pompe submersibile pentru puturi de 4” si 6’’ si mi-am amintit rapid cat de buna e o pompa submersibila de mare putere. Trebuie sa stiti ca atunci cand se sapa un put, o fantana mai bine zis, dupa o anumita adancime incepe sa iasa apa. Apa curge, tasneste cu viteaza chiar, iar cel care sapa fantana e nevoit sa iasa afara.

In momentul acela daca nu ai auzit si nu ai pompe submersibile pentru puturi de 4” si 6’’ e imposibila continuarea muncii, deoarece omul isi asigura un risc imens stand in apa la o asa adancime. De acea e bine sa ai o pompa submersibila trainica pe care o folosesti si atunci cand cureti fantana. In rest nu ai nevoie decat de pompa pentru hidrofor si noroc ori nu la apa. Alegerea unei pompe submersibile este usoara cand aveti de inlocuit o pompa veche. Problemele apar cand trebuie dimensionata o pompa pentru o aplicatie noua.

Din pacate pana freatica e foarte poluata, asadar sunt multe zone din tara in care nu exista apa potabila, iar constructia unei fantani e imposibila. Singura solutie care ramane atunci este forarea unui put de mare adancime. Nu am vazut cum se foreaza un put de mare adancime insa sunt extrem de curios.

E foarte simplu sa iti cumperi o pompa submersibila si o sa vedeti ca nici nu costa o gramada de bani. Intri rapid pe google si cauti pompe submersibile pentru puturi de 4” si 6’’ in cazul in care nu poti inchiria pompe pentru constructia fantanii se urmeaza sa aiba loc. Trebuie sa stiti ca o pompa submersibila de 4” scoate 400 l apa/minut in timp ce o pompa submersibila de 6” scoate 1 000 l apa/minut ! De asemenea pompele submersibile de care va vorbesc sunt destinate alimentarilor cu apa domestice, industriale, in irigatii, si in general a alimentarilor cu apa curata.

Pentru o corecta alegere  a unei pompe submersibile trebuie sa cunoasteti urmatoarele informatii:

  • Distanta pana la luciul apei si inaltimea imobilului ce va fi alimentat. Distanta pana la apa ar trebui sa o aveti de la firma ce a forat putul; daca nu, se poate masura
  • Debitul necesar: trebuie sa numarati numarul de consumatori sau robineti ce urmeaza a fi alimentati, si inmultit cu debitul de apa necesar pe fiecare
  • Diametrul putului. Trebuie tinut cont ca puturile trebuie sa fie mai mare in diametru decat tipurile de pompe submersibile ce se aleg, si trebuie sa existe si un spatiu intre pompe si peretele putului. Noi recomandam o distanta de minim 2.5cm

Ideea e dragi prieteni, pentru cei care locuiesc la casa si nu au fantani, e sa le recomand sa isi construiasca una daca panza freatica le permite si sa se bucure de avantajele apei venite din inima pamantului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *