Asigurare de sanatate student !

Dupa cum deja stiti, cei neasigurati la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sunt obligati sa plateasca trimestrial CAS, contributia pentru asigurare de sanatate, in momentul in care nu a nici un fel de ocupatie, adica nu fac parte din categoriile execeptate, cum ar fi elevii sau studentii pana in 26 ani. Spre deosebire de anii anteriori, contribuabilul primeste acasa o hartie de la ANAF, care ii cere banutii si il “ameninta” cu penalizari si executarea silita !

Din cate vad eu in randul cunoscutilor mei, masura asta cu plata CAS si la neplata penalizari si executare silita, stimuleaza tineretul sa mearga mai departe cu studiile, chiar daca nu au inca un loc de munca. Primii care castiga din aceasa masura sunt universitatile private dar si cele de stat. CAS se plateste in functie de salariul minim, iar acesta reprezinta cam jumate din taxa pentru 1 an universitar.

E o prostie ca sa faci facultate doar ca sa te asiguri la casa de sanatate, insa la un calcul simplu e mai rentabil sa investesti in educatie decat sa dai banii la stat asa fara retineri.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *