Despre sfecla rosie in general
Sfecla rosie este considerata de catre nutritionisti un bun stimulent digestiv dar si hepatic. Beneficii sfeclei rosii si a sucului de sfecla rosie sunt nenumarate. Este recomandata in caz de anemie si leucemie, este vitala in cadrul unui regim pentru persoanele care sufera de oboseala cronica si pentru batrani, tineri, adulti dar si convalescenti. Sfecla rosie este benefica pentru femeile care sunt gravide, iar frunzele de sfecla sunt folosite in ameliorarea osteoporozei. Radacina sfeclei rosii se gaseste acum si in comert preparate sub diferite marci si produse.
Originile sfeclei se regasesc in Babilonul antic. In timpul Evului Mediu, navigatori din Italia au adus-o in Europa de Nord si Centrala, de unde, sfecla rosie a ajuns in Orient si China. Sfecla este cultivata in Italia, Spania, Franta, Olanda, Elvetia, SUA dar si Romania. Sfecla rosie este o planta erbacee bianuala, de cultura anuala (Beta rubra), din familia Chenopodiacee.
Sucul de sfecla, sfecla rosie cruda, sfecla rosie coapta !
Sfecla rosie se consuma ca garnitura, cruda sau coapta nedecojita sau ca suc de sfecla rosie. Sfecla este de asemenea un ingredient in ciorbele de legume, in timp ce frunzele se pot manca crude in salate, sau oparite sau fierte in aburi. Va puteti prepara o salata sanatoasa din sfecla rosie, morcovi si ridiche neagra, date prin razatoare, precum si un pic de suc de lamaie.
Un tratament pentru sindromul oboselii cronice, pentru febra glandulara sau pentru recuperarea dupa o boala istovitoare este amestecul de sucuri de sfecla, morcovi, mar si telina. Consumati un pahar cu aceasta bautura inaintea fiecarei mese.
Beneficii sanatate sfecla rosie sau suc de sfecla rosie
- Prin continutul ei bogat in fier si vitamina C, sfecla rosie favorizeaza cresterea nivelului de hemoglobina din sange.
- Anemia si alte boli grave ale sangelui pot fi ameliorate prin consumul zilnic de sfecla rosie (150 g)
- Fiind alcatuita in proportie de 80 % din fibre, sfecla rosie are efecte digestive benefice. Se recomanda ca ea sa fie consumata fiarta sau coapta.
- Multimea de microelemente care se gasesc in sfecla in cantitati apreciabile o transforma intr-un mijloc eficient de detoxifiere a organismului si de intarire a imunitatii organismului.
- Bogata in potasiu si in acid folic, sfecla rosie este benefica celor care au probleme de inima, regleand tensiunea arteriala.
Sfecla rosie are multe beneficii pentru sanatate. Am mai scris eu recent si despre hreanul la borcan. Propun asadar sa facem salata de sfecla rosie cu radacina de hrean ! Sau de ce nu suc de sfecla rosie si hrean !?
Imagine sfecla rosie @ deweekend [.] ro