Somn si suplimente impotriva oboselii
In cele mai multe cazuri oamenii apeleaza la suplimente pentru a-si imbunatati functionarea si capacitatea creierului. Oamenii nu ar trebui sa consume bauaturi energizante de exemplu sau alte stimulente, atat timp cat problemele de oboseala rezolva prin somn. Exista cercetari stiintifice care demonstreaza faptul ca indiferent ca dormim doar cateva minute, acest somn va avea efect benefic creierului si orgasnismului nostru.
Multora celor care lucreaza foarte mult, concentrati foarte mult asupra unei probleme, li se recomanda sa stea cateva minute cu ochii inchisi, relaxati, probabil ascultand in casti muzica astfel ideile si rezolvarile problemelor lor incep sa vina imediat. Zilnic indivizii sunt suprasolicitati din punct de vedere intelectual. Inclusiv daca depui eforturi fizice, creierul lucreaza si din acest motiv te simti oricum obosit. Pentru oricine invata, citeste, lucreaza intelectual sau fizic, dupa un anume timp de lucru, rezultatele scad si revin la normla odata ce te odihnesti. Atunci rezultatele vor fi vizibile si vei avea o putere mai mare de concentrare.
Un somn, relaxare de 5 minute dupa-masa
De exemplu eu am probleme cu insomniile, si stiu ca singurul lucru ma va ajuta sa scapi de acest lucru este odihna de dupa amiaza. Adica renuntatul la cafea si faptul ca incerc sa sa dorm cateva ore dupa-amiaza, ca mai apoi sa ma culc la 22:00 seara si la 7 sa ma trezesc.
Majortatea oamenilor se intreba care ar putea fi durata de minima de somn care i-ar putea odihni si energiza corpul. Nu exista inca o concluzie. Oamenii de stiinta nu stiu care este durata de somn potrivita pentru a te simti odihnit. In concluzie nu trebuie sa dormi 7-8 ore pentru a te simti odihnit, ci ai nevoie de un program veghe somn care sa iti spuna cand e cazul sa dormi si cand e cazul sa muncesti si o rutina bine stabilita.
Cate ore de somn am nevoie?
Daca dormiti mai mult decat este necesar, va simtiti apatici chiar depresivi toata ziua. Somnul este necesar atat cat ii trebuie organismului si cat sa te simti odihnit si mai ales e vorba de ciclu veghe-somn si de ore regulate de somn, de un program de zi cu zi care trebuie respectat. Incepand de la ora mesei si a micului dejun, pana la pregatirea pentru somnul de noapte. Unii pot sa doarma 5-6 h si sa aiba un program decent in timpul zilei, cu pauze de odihna, ca de exemplu la amiaza. Un copil de gradinita nevoie 10-12 de somn pentru ca e in crestere. Un adolescent are nevoie de 9 ore de somn odihnitor.
Somn, santate si ritm circadian
Somnul este influentat de buna funcţionare a ceasului intern care controleaza ritmul circadian, un ciclu de aproximativ 24 de ore. Potrivit medicilor, tulburarea ritmului circadian isi pune amprenta negativ asupra randamentului la locul de muncă, favorizează aparitia bolilor cronice si creste riscul de depresie. Tocmai de aceea medicii ne recomanda sa respectam programul de somn.