Consumul de alcool si memoria

Mai inainte de toate pentru prevenirea uitarii. adica a premblemelor de memorie la varsta a treia dar si a apartiei bolilor generative precum Alzheimer, evitati consumul de alcool! Alcoolul consumat in doze mari poate provoca leziuni ireversibile ale neuronilor. Studiul alcoolismului de pana acum a scos in evidenta alterarea memoriei pe termen lung si leziuni cerebrale ireversibile. Una dintre cele mai grave tulburari amnestice este Sindromul Korsakov, adica un rezultat al intoxicatiei alcoolice ciclice. Exista suficiente dovezi stiintifice ca alcoolul afecteaza memoria si favorizeaza aparitia unor boli cerebrale degenerative.

Cercetatorii de la Colegiul Universitar Londonez au implicat monitorizat obiceiurilor a 5.054 de functionari publici timp de zece ani, pana la sfarsitul anilor ’90, si apoi testarea abilitatilor mentale in urmatorii zece ani, pana in anul 2009. Subiectii studiului, care aveau peste 40 de ani atunci cand au fost selectati pentru cercetare, au fost supusi unor teste de trei ori in timpul primului deceniu, pentru a se stabili cat de mult, cat de des si ce fel de  bautura alcoolica consuma.

In cea ce priveste a a doua etapa a cercetarii s-au analizat functiile cognitive. Rezultatele studiului Colegiului Universitar Londonez au demonstrat un declin general in capacitatea cognitiva, iar functia executiva a fost accelerata cu un an si jumatate, comparativ cu cei care nu beau deloc. Apropo de consum de alcool, se speculeaza de anumiti jurnalisti de investigati ca Boris Eltin dar si Traian Basescu sufera de o afectiune numita Sindromul Korsakov (Korsakoff) care isi ia numele de la medicul neurolog Serghei Sergheevici Korsakov si se caracterizeaza prin ataxie, confuzie, oftalmoplegie si afectarea memoriei…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *