Cand vine vorba de prelucrarea lemnului putem sa vorbim zile in sir despre ce scule putem sa folosim. Un lucru e clar: daca ai nevoie sa tai eficient si rapid un copac, trebuie sa folosesti o drujba sau un fierastrau cu lant, depinde ce denumire preferi.
Daca vrei doar sa ai o gradina frumoasa si sa faci doar ajustari la nivel estetic, o drujba cu acumulator este alegerea ideala: trebuie doar sa ai acumulatorii incarcati, in cuplezi si esti gata de treaba. Ai grija ca citesti cu atentie specificatiile tehnice inainte sa faci achizitia si ca esti constient ca nu poti sa faci cu o drujba cu acumulatori ce poti sa faci cu una pe benzina.
Daca le folosesti ocazional, drujbele pe benzina/cu motor termic nu sunt deloc o alegere buna. Fac foarte mult zgomot, emana mult fum si trebuie sa ai tot timpul acasa benzina si ulei si sa fii atent la ce cantitate pui din fiecare (daca nu respecti instructiunile ai toate sansele sa strici drujba sau sa nu iti faci treaba), carburatorul trebuie reglat constant si daca nu inveti sa faci singur asta trebuie sa te duci cu ea la un service si e o cheltuiala in plus.
Un alt dezavantaj este ca daca nu le folosesti constant trebuie sa le faci de fiecare data revizia inainte de folosire (de verificat furtun, bujie, filtre si alte componente care se pot deteriora), sa fii sigur ca ai golit rezervorul dupa folosire si ca arzi combustibilul pana la capat astfel incat sa nu ramana nimic in carburator si tot asa.
Bineinteles ca toate aceste situatii sunt valabile doar daca lucrezi cu ele ocazional. Daca activitatea ta zilnica implica o drujba un motor termic este alegerea ideala. Castiga detasat in ceea ce priveste puterea si forta debitata comparativ cu cele cu baterii.
Din echipamentul de protectie pe care e bine sa il porti atunci cand folosesti un motofierastrau este recomandat sa faca parte: pantaloni, casca, ochelari, manusi, bocanci; toate cu protectie la taiere.
Avand in vedere ca drujba este destinata exclusiv folosirii la exterior nu mai trebuie sa iti faci griji pentru praf si rumegusul lasat de lemn.
Ce faci insa atunci cand lucrezi in atelier cu fierastraie, freze, masini de rindeluit si alte scule care lasa in urma multe particule? Ai nevoie de un exhaustor/aspirator rumegus. Cum il alegi? Ca de fiecare data pui in balanta nevoile/specificatiile tehnice si bugetul/brandul. Trebuie luate in calcul dimensiunea atelierului, tipurile de scule folosite si frecventa folosirii acestora.
Printre cele mai importante caracteristici tehnice ale unui aspirator pentru rumegus se numara: puterea motorului, capacitatea de filtrare, dar si a containerului/sacilor colectori. De asemenea, este important ca exhaustorul sa aiba priza speciala pentru scule electrice si protectie la suprasarcina: daca motorul se supraincalzeste sau este suprasolicitata masina se opreste instant.
In acest moment exista pe piata trei tipuri de exhaustoare:
- cu o faza: aschiile si rumegusul sunt colectate intr-un sac de dimensiuni mici. Sunt destinate lucrarilor ocazionale cu scule de mici dimensiuni;
- cu doua faze: pentru ateliere de dimensiuni medii;
- cu trei faze: pentru uz industrial.