Dependenta de internet

Sunt dependent de internet ?

Saptamana trecuta am ramas 3 zile fara internet datorita unor lucrari a providerului aparute peste noapte (ceva cabluri rupte). Nu pot sa zic ca cele 3 zile fara internet au fost un cosmar, un sevraj, insa au fost suficient de mult ca sa imi pun intrebarea, daca sunt dependent de internet? Dependenta de internet in mica sau mai mare masura o regasim peste tot in societatea contemporana care tinde spre lipsa de empatie, iar verificatul zilnic al mail-ului, cautarea unor stiri pe mai multe siteuri si apoi analiza a ceea ce publica unii sau altii, dorinta de a scormonii prin informatie ma fac pe mine personal dependent de internet si de tehnologie. Sunt un infomaniac dependent de internet.

Este dependenta de internet o boala mintala ?

In nici un caz nu se discuta la ora actuala pe plan mondial de dependenta de internet ca o boala mintala, insa sunt persoane mai vulnerabile care nu sunt suficient de dezvoltate social care prefera sa se scufunde poate constient sau incostient in navigatul pe internet. Da, societatea contemporana e lipsita de empatie, ia dependenta de internet poate ascunde alte probleme in viata reala.

Dependenta de internet ne afecteaza sanatatea fizica

Se vorbeste asa prin reviste, pe la colturi, de o forma de „a­dic­tie“ de internet sau de „sindromul utilizarii excesive a internetului“. O cercetarea realizata de specialisti de la Universitatea din Swansea (Tara Galilor) a vizat adulti de toate varstele, iar jumatate petreceau mult timp (in medie sase ore sau mai mult in fiecare zi) pe internet in timp ce restul persoanelor foloseau internetul moderat. Dupa interpretarea datelor, a rezultat ca persoanele dependente de internet prezinta un risc cu 30% mai mare să sufere o infectie, in special raceala si gripa, in comparatie cu cei “nedependenti”. Această sensibilitate este pusa pe seama slabirii sistemului imunitar, ca urmare a unui mod de viata mai putin sănătos, asociat cu dependenta de internet.

De ce nu se vorbeste de dependenta de internet la fel ca si dependenta de selfie? Daca stam sa ne gandim situatia e oarecum similara, doar ca la selfie se implica si stima de sine, sexualitatea, narcisismul. Dependentii de internet clasici sunt niste tocilari tacuti, care nu prea vor sa iasa in evidenta in societate, iar pe internet se simt oarecum liberi din anumite puncte de vedere.

Controversa dependentei de internet !

Daca nu implica comportamentul compulsiv, care poate fi dezvoltat fata de orice obiect, inseamna ca tu in momentul de fata poti sa inchizi monitorul si sa pleci in parc. Insa ce te retine sa faci asta cand simti ca internetul iti afecteaza sanatate fizica?

Dependenta de internet nu este un diagnostic oficial in “Manualul de diagnostic si statistica a tulburarilor mentale”, publicat de APA, iar expertii in sanatate mintala se contrazic cu privire la faptul ca atasamentul excesiv de tehnologie poate fi considerat,  o dependenta care necesita tratata.

Insa exista anxietate, depresie, comportament antisocial, probleme de comunicare si socializare favorizate de dependenta de internet si tehnologie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *