Dependenta de jocuri de noroc in Romania o intalnesti la tot coltul. Mai bine zis, nu cred ca exista blocuri care au la parter spatii comerciale si in care sa nu existe cel putin o sala de jocuri de noroc. Adica 2-3-4 pacanele si chiar si un terminal de pariuri sportive tot in acelasi loc. Dependenta de jocuri de noroc e o suferinta cumplita care nu il afecteaza doar pe individul care are o problema cu jocul patologic, din contra afecteaza grav toata familia!
Jocul patologic de noroc este o afectiune poate cu mult mai frecventa decat banuim noi, asta si datorita faptului ca individul, jucatorul incearca sa ascunde problemele cu, care se confrunta si reuseste sa faca acest lucru pana la un anumit moment. Aceasta dependenta si in special dependetele interfereaza cu capacitatea de munca a persoanei, cu responsabilitatea de care ar putea da dovada acasa sau la locul de munca, precum si in relatiile interpersonale.
Dependenta de jocuri de noroc se aseamana manifesta prin prezenta dorintei incontrolabile de a juca. Dezvoltarea tolerantei atat in sensul cresterii constante a mizelor jucate sau a riscului asumat pentru ca jucatorul sa se simta satisfacut. In momentul in care jucatorul nu are bani sa isi satisfaca viciul, simptomele sunt similare sevrajului. Individul simte o senzatie crescanda de tensiune sau de excitatie inainte de a comite actul, si apoi simte placere, gratificatie sau usurare în timpul comiterii actului. Cu timpul, sunt necesare sume sau riscuri din ce în ce mai mari pentru a obtine nivelul de excitatie dorit .
Jocul de noroc patologic si dependenta de jocuri de noroc este insotita de depresie si sentimente de culpabilitate dar si izolare atunci cand jucatorul încearca sa stopeze această activitate, cu toate ca acesta in marea majoritate a cazurilor este constient de problema cu care confrunta. Incapacitatea persoanei de a rezista impulsului, dar si dependenta de jocuri de noroc se asociaza in multe cazuri cu un consum de alcool sau de substante interzise.