Dependenta de telefon mobil adica de smartphone !
In societatea actuala nimic nu mai trebuie sa ne mire, nici macar dependenta de smartphone, adica dependenta de telefonul mobil in randul adolescentilor si tinerilor, dar mai ales a adultilor. Ideea e ca in Romania putina lume ar avea nevoie de un telefon smartphone, insa cum e romanul consumerist, orice copil de clasa a 8 a are smartphone de 2 000 RON, asta daca a avut noroc de o familie buna. Astfel ca in liceu ajunge dependent de smartphone, in timpul orelor sta pe smartphone si se uita la poze pe facebook, iar acasa discuta cu prietenii tot pe smartphone. Dar dependenta asta a prins si la oameni batrani, care se intreaba cat timp a trecut de cand nu si-au verificat telefonul, care au o senzatie ciudata cand raman fara telefon, care isi iau telefonul chiar si la baie, iar cand ies restaurant au telefonul tot in mana. Zi de zi pe smartphone intr-o alta realitate.
Apropo de asta a aparut un nou tip de fobie, se numeste „nomofobie” . Aceasta fobie descrie frica de a ramane fara telefon mobil. Daca ai un smartphone esti tot timpul „conectat la retea” totul ti se pare comod. Insa daca ai ajuns in punctul in care aceasta tehnologie smartphone iti guverneaza viata, lucrurile devin dificile. Pentru unii smartphone-ul devine parte din ei. Il verifica atunci cand se trezesc, cand merg la culcare, in concediu, in weekend-uri, verifica noutatile, mediul social, e-mail-urile, activitatea prietenilor si daca nu pot sa faca toate aceste lucruri apare stresul si anxietatea. Sa nu uitam si de dependenta de internet care se manifesta intr-un mod asemanator.
Daca esti dependent ti se va parea in continuu ca simti telefonul vibrand sau sunand. Un alt fapt deranjant pe care il poti observa zilnic sunt oamenii care stau impreuna la o masa, toti cu telefoanele in mana. Uneori chiar si vorbesc intre ei prin mesaje, in loc sa discute pur si simplu. Poti lupta cu aceasta dependenta constientinzand-o (asta ar fi partea cea mai dificila), incepi apoi cu pasi mici, lasi telefonul deoparte din ce in ce mai mult, eventual chiar il inchizi, in loc sa dai mesaje e de preferat sa vorbesti mai mult, poti sa il tii pe silentios cand iesi cu prietenii in oras sau esti intr-o sedinta, iar daca stai de vorba cu o persoana, discuti cu ea si ignori telefonul mobil. Chiar daca pare dificil, nu e imposibil, si te va ajuta sa iti imbunatatesti relatiile cu cei din jur, astfel incat sa renunti la dependenta de smartphone.