Depresia in Romania si Europa

Cresterea numarului persoanelor care se afla in pragul somajului sau care si-au pierdut locul de munca dupa 20 de ani, in medie, de activitate a dus la dublarea numarului depresiilor in Romania. Spre deosebire de depresia romanilor, pe plan global o categorie cu risc mare de depresie este cea a artistilor, a persoanelor creative, cum a fost si cazul lui Robin Williams care sa sinucis. Mulţi scriitori celebri au suferit de depresie. Dintre acestia amintim pe Charles Dickens, Tennessee Williams, Eugene O’Neil, Ernest Hemingway, Lev Tolstoi,Virginia Woolf, Sylvia Plat.

Depresia in romania

Se estimeaza statistic ca undeva la 3 milioane de romani sunt depresivi, din totalul aproximativ 19 milioane de locuitori, iar un procentaj aşa de mare de oameni care au o afecţiune psihică reprezintă o problema a sistemului sanitar romanesc. De asemenea se considera statistic ca in Statele Unite, in jur de 10% dintre locuitori au fost diagnosticati candva cu depresie, 1 in 10 americani sufera de depresie. Datele Asociaţiei Psihiatrice Americane arata ca in jur de 70% dintre sinucigasi erau depresivi, iar 15 – 20% dintre decese sunt cauzate de supradoze cu antidepresive. Nu uitati pana una alta ca soarele alunga depresia !

Depresia in Europa

Din fericire depresia este vindecabila, insa daca nu este tratata, aceasta afecţiune poate duce în timp la afecţiuni care aduc moartea, cum sunt bolile cardiace si cancerul. Studiile arata ca depresia se complica de cele mai multe ori cu un comportament suicidar. In Europa, depresia reprezinta  7,2% din povara totala a bolii si ea afecteaza 30 de milioane de cetateni ai UE. Dintre natiunile cu cele mai multe persoane depresive, in primele zece locuri se afla sase state europene din care, surprinzator, cinci sunt printre cele mai dezvoltate: Spania, Franta, Italia, Belgia si Olanda. In 1996, la nivel mondial existau in jur de 350 de milioane de depresivi. Interesant este ca media cazurilor de depresie este cu mult mai mica in tarile latine, fata de tarile din vestul si din nordul Europei.

Depresia in Romania este un fenomen care merita urmarit de specialistii din sistemul sanitar !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *