Drogurile si alcoolul nu stimuleaza creativitatea

Am foarte multi prieteni artisti, care se cred cu tarie in mitul ca drogurile si alcoolul stimuleaza creativitatea. Scriitori ca Tenessee Williams, Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Eugene O’Neill sau William Faulkner, ultimii trei laureati ai Premiului Nobel pentru Literatura, sunt cunoscuti pe plan mondial pentru consumul de alcool. O sumedenie de scriitori si artisti plastici sunt notorii pentru abuzul de spirtoase si stupefiante si se bucură de faima de a fi creat capodopere sub influenta consumului de alcool sau stupefiante. Samuel Taylor Coleridge si John Keats, Alain Proust si Edgar Allan Poe consumau droguri opiacee, iar pictorul Vincent Van Gogh abuza de absint, o bautura spirtoasa toxica in cantati mari, ce contine substanta numita pelin. Curentul literar simbolist cu reprezentati ca Charles Baudelaire mare consumator de hasis si opium, Paul Verlaine si Arthur Rimbaud promovau abuzul de droguri si alcool, precum si o alta orientare sexuala, care reprezenta un tabu la vremea respectiva.

Insa recent, psihiatrii britanici au desfiintat mitul ca drogurile si alcoolul alimenteaza creativitatea. Doctorul psihiatru Iain Smith, specialist de renume mondial in problemele de dependenta la Spitalul Regal Gartnavel din Glasgow, Marea Britanie, demonstreaza ca abuzul alcool si droguri blocheaza creativitatea, iar artisti cunoscuti au creat cele mai notabile lucrari ale lor atunci in momentul in care erau treji. Iain Smith sustine ca, in realitate, este vorba despre faptul că mulţi artisti sunt persoane trairi foarte puternice si consuma asemenea substante in incercarea de a suporta si de a-si tine sub control propriile emotii. Este cunoscut faptul ca drogurile si consumul de alcool afecteza memoria, incetosand amintirile, astfel incat încercarea de a se exprima artistic a unor artisti, in operă, experienta declansata de alcool sau droguri da rezultate de cele mai multe ori confuze. Asadar nu stimuleaza creativitatea cum credeau intr-o vreme artistii.

Personal consider ca specialistul in probleme de dependenta are dreptate, daca cititim opera simbolista Velierul beat de Arthur Rimbaud ii dam in totaitate dreptate medicului englez. Deci pare a fi un mit faptul ca alcoolul si drogurile stimuleaza creativitatea.

Imagine @  entuziasm [.] ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *