Exista 5 dimensiuni ale sanatatii !

Dimensiuni ale sanatatii pentru un echilibru corp – minte – spirit.

Trebuie sa recunoastem ca o stare buna a sanatatii este extrem de importanta pentru fiecare persoana. Dar in momentul in care vorbim de sanatate, cei mai multi considera ca sanatatea inseamna doar integritatea fizica. In starea de sanatate, sunt implicate 5 dimensiunii ale sanatatii precum starea fizica, intelectuala, emotionala, sociala dar si spirituala. Asa ca nu uitati ca trebuie oameni buni sa fiti in armonie cu fiecare dimensiune, pentru a pastra un echilibru intre corp – minte – spirit.

Sincer poate sanatatea fizica este cel mai usor de descris. Ea se refera la starea corpului si abilitatea de a indeplini functiile sale principale. Astfel ca sunt niste pasi esentiali pentru a pastra organismul in cele mai bune conditii. In continuare urmeaza sa vedem cum putem sa facem acest lucru: odihna suficienta – minim 7 ore zilnic insa grija la hipersomnie, consum de alimente hranitoare pentru energizarea corpului si a mintii, miscare fizica regulata, evitarea supraalimentarii sau a „saritului” peste unele mese, hidratarea corespunzatoare printr-un consum de apa suficient care ajuta de asemenea si la detoxifiere, evitarea substantelor interzise care stiti ca sunt daunatoare (alcool, cofeina ori droguri)

  • Dimensiunea intelectuala a sanatatii se refera la capacitatea de stimulare a creativitatii si a abilitatii de luare a deciziilor. Aceasta se obtine prin: constientizarea asteptarilor si cererilor celorlalti cu privire la propria persoana, stabilirea de obiective realiste , explorarea oportunitatilor cu o minte deschisa, atitudine pozitiva
  • Sanatatea din punct de vedere emotional presupune sa faci fata propriilor sentimente dar si emotiilor pe care le simt ceilalti. Aceasta este definitia starii de bine din punct de vedere emotional. Nu trebuie sa uitam ca ca emotiile fac parte din viata noastra si trebuie sa dam curs fiecarei actiuni pe care o intreprindem.
  • Sanatatea sociala presupune o viata sociala activa. Daca suntem retrasi din punct de vedere social, nu avem relatii sociale inseamna ca nu suntem pe deplin sanatosi. Trebuie sa ne crestem abilitatea de interactionare cu alte persoane si sa fim receptivi la ideile lor, a acceptam si sa intelege, diverselor norme culturale, sa construim relatii, conexiuni cu diverse persoane, sa comunicam, iar mai ales sa avem o imagine de sine pozitiva.
  • Sanatatea nu poate fi completa decat in momentul in care te simti sanatos din punct de vedere spiritual. Sanatatea spirituala se traduce prin abilitatea si dorinta de a cauta un inteles si un scop in viata. Sanatatea spirituala se refera la credintele si valorile personale.

Dimensiunile sanatatii sunt exact piesele care impreuna formeaza intregul, fara de care nu putem sub nici o forma sa functionam. Doar avand in armonie toate dimensiunile sanatatii vom reusi sa ne pastram starea de bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *