Flexibilitate in gandire

Flexibilitatea cognitiva adica flexibilitatea in gandire

flexibilitate in gandire

Dupa cum puteti observa in viata schimbarea este singura constanta. Uneori cand esti pe drumul tau, cand stii deja ce vrei si cauti sa ajungi acolo unde vrei, uneori pe drumul cel mai scurt si mai usor, bineinteles, se intampla inevitabilul si te lovesti de piedici, probleme altfel zis de provocari. Flexibilitatea in gandire este o calitate esentiala pe care orice om trebuie sa o dezvolte in societatea actuala, pentru a putea sa se confrunte cu brio cu unele turbulente, furtuni, in esenta provocari. Trebuie sa stiti ca redenumind problema provocare, situatia negativa isi pierde din polaritatea nedorita in mintea noastra. Adica negrul poate deveni treptat gri. Nu uita ca limbajul folosit in momentul in care te exprimi verbal cat si dialogul mental, are un rol deosebit de important in felul in care iti etichetezi realitatea la subconstient dar si consient.

Sa vedem ce spune Brian Tracy, speaker motivational  “Cand iei o decizie si noile informatii sau imprejurari iti arata ca este o decizie gresita, nu-ti fie teama sa spui “M-am inselat”. Trebuie sa stiti ca din momentul in care accepti ca ai gresit, situatia se schimba.Mental nu mai pierzi nici un strop de energie pentru a te apara, justifica, fata de tine insuti. Daca spui direct “m-am inselat” poti imediat sa iti modifici traiectoria cu o gandire flexibila.

Tot Brian nu spune  ca a doua afirmatie pe care o poti face in ajutorul tau este “Am facut o greseala”. In viata 70% din deciziile tale se vor dovedi a fi gresite, iar cand o sa poti  accepta cu calm si incredere ca nu esti perfect, asta sprijinindu-te pe informatia noua pe care o detii, cum ca ai ajuns la o concluzie gresita, problema incepe sa dispara. Te poti concentra astfel asupra rezolvarii ei dar mai ales asupra a ceea ce trebuie sa faci ca sa revii pe linia de plutire.

A treia afirmatiea lui Brian care nu trebuie sa ne lipseasca este: “M-am razgandit”. In timpul vietii vei lua decizii pe care mai apoi ai putea sa le reevaluezi. Ai putea realiza, avand noi date ale problemei, ca hotararile anterioare nu au fost cele mai bune. Cand ai taria sa recunosti ca te-ai razgandit, poti merge inainte. “M-am inselat”, “Am facut o greseala”, “M-am razgandit” sunt toate dovezi de curaj. Este mai bine poate sa te intorci de la jumatatea drumului, daca ai descoperit ca te-ai inselat, decat sa mergi pana la capat, doar pentru ca nu poti recunoastea ca ai facut o greseala. Greselile sunt modalitati de dezvoltare personala.

Pentru M. “o persoana cu flexibilitate cognitiva aparte” !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *