Hepatita Virala C

Hepatita Virala C In Romania Si Europa

Romania se afla pe locul 1 in Europa ca numar total de cazuri de hepatita, conform datelor de prevalenta ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Exista aproximativ 600.000 de pacienti cu hepatita C, dar numarul este mult mai mare, deoarece multi oameni nu si-au facut niciodata analize pentru determinarea de virusuri hepatitice. Ocupam locul 4 in lume ca rata a mortalitatii cauzate de afectiunile hepatice, adica 44,5 decese la suta de mii de locuitori, media europeana fiind de doar 15 decese la suta de mii de locuitori.

Simptome Hepatita Virala C (HVC)

Hepatita C prezinta simptome acute la doar 15% din cazuri. Cel mai adesea, simptomele sunt nespecifice, dintre acestea facand parte scaderea apetitului alimentar, oboseala, greata, durerile musculare si articulare si scaderea in greutate. Importanta este insa influenta hepatitei C pe termen lung, deoarece infectia are potential evolutiv, de la hepatita cronica, adica simpla inflamatie a ficatului, la stadii mai avansate, cu fibroza ficatului – ciroza hepatica –, aceasta putand duce la complicatii mortale: hemoragie digestiva superioara, ascita, encefalopatie hepatica si chiar dezvoltarea cancerului hepatic.

De la Hepatita Virala C La Cancer Hepatic

Hepatita cronica C, netratata, determina in 15-20 ani 20% de cazuri de ciroza hepatica si cam un sfert din acesti pacienti vor dezvolta cancer hepatic. Spre deosebire de infectia cu virus hepatitic B sau infectia HIV, infectia cu virus hepatitic C este vindecabila! Rata de succes terapeutic depaseste 60% cu schemele actuale de tratament, iar cu terapiile noi care se introduc si in tara noastra se va putea ajunge si la 80%.

Viata Sexuala Si Hepatita Virala C

Nu se stie daca hepatita C se poate transmite pe cale sexuala. In cazul in care unul dintre parteneri are virusul hepatitic C, viata sexuala poate fi in continuare activa, insa se recomanda folosirea prezervativelor.

Transmitere Hepatita Virala C

Transmiterea se face prin contactul cu sange infectat sau cu obiecte contaminate cu VHC, prin contacte sexuale neprotejate, de la mama la fat, prin intermediul ranilor superficiale, al injectiilor, transfuziilor de sange, in special cele efectuate inainte de anii ’90 ,manichiurii/pedichiurii.tatuajului, body-piercing-ului, al manevrelor chirurgicale si stomatologice sangerande. Pentru a evita transmiterea virusului hepatitic C de la un membru al familiei la altul, trebuie evitata folosirea in comun a obiectelor care pot prezenta urme de sange: periute de dinti, clesti, forfecute de unghii, aparate de ras, ace.

Nu va puteti imbolnavi de hepatita imbratisand pe cineva. Hepatita C nu se transmite prin stranut, tuse, atingerea mainilor sau folosirea in comun a hranei sau tacamurilor. Nu se transmite prin apa, daca beti dintr-o fantana sau inotati in aceeasi piscina cu cineva infectat. Multe persoane cu hepatita C nu afla niciodata cum s-au infectat.

s-etape-hepatita-cronica

Imagine @ hep.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *