Motoarele Diesel la maşini – Propulsie pe cale de dispariţie !

Creat de fabricantul german Rudolf Karl Diesel, celebrul motor cu aprindere care foloseşte motorină ca agent combustibil se pare că a intrat într-un puternic declin în ceea ce priveşte piaţa auto. Din ce în ce mai multe păreri ale specialiştilor indică în mod clar că producţia de maşini care să fie propulsate de un motor Diesel va înceta în cel mult 5 ani, ceea ce înseamnă că preţul autoturismelor de acest gen va scădea dramatic în următorii ani. În ce măsură va fi afectată piaţa auto din România (în care o parte destul de mare o constituie acest tip de maşini)?

engine-1713398_960_720

Sursa foto: Pixabay

De ce motoarele Diesel nu mai sunt o opţiune fiabilă?

Introducerea unor norme anti-poluare foarte drastice a limitat extrem de mult modul în care motoarele Diesel pot funcţiona pentru a da randamentul maxim pentru protejarea mediului înconjurător. Curăţarea emisiilor de noxe elimitate în procesul de ardere a motorinei a devenit o necesitate absolută pentru bună funcţionare a acestui gen de motor. În cazul maşinilor de dimenisuni mari care utilizează un motor Diesel s-a reuşit implementarea unui sistem de curăţare foarte eficient denumit SCR, care limitează emisia de gaze poluante.

Din nefericire, în ceea ce priveşte autovehiculele de dimensiuni mici, integrarea unui sistem de genul acesta este din ce în ce mai dificil de implementat, dar fiind faptul că deja s-a ajuns la un maxim de limitare a emisiilor de noxe. Sistemul de filtare pentru astfel de autoturisme ar genera costuri destul de mari care s-ar reflecta în preţul final de comercializare al maşinii (aproximativ 1000 de euro). În plus, acest sistem ar trebui adaptat unui spaţiu mult prea limitat, ceea ce ar înseamnă reorganizarea acestui spaţiu şi adaptarea acestuia pentru un astfel de sistem (iar costurile ar depăşi cu mult puterea de cumpărare a unui client obişnuit).

Există soluţii pentru eficientizarea funcţionarii motorului Diesel pentru maşini?

Desigur, soluţii există, dar costurile de punere în practică şi dezvoltarea unei tehnolgii special nu se justifică în costul final de vânzare al maşinii. În plus, în momentul de faţă autoturismele care funcţionează pe benzină au un sistem de limitare al emisiilor de CO2 foarte avantajos, iar faptul că pot rula în paralel în sistem hibrid (cu alimentare electrică) le face nişte competitori greu de întrecut. De aceea, până în anul 2025 se preconizează încetarea producerii de maşini cu motorizare Diesel şi orientarea producătorilor către dezvoltarea de maşini de tip hibrid sau electrice, care sunt nepoluante şi protejează mediul înconjurător mult mai bine.

petrol-996617_960_720

Sursa foto: Pixabay

În ce mod va fi afectată piaţa auto din România de o astfel de schimbare?

În materie de leasing auto rulate, România este una dintre statele cu un parc de maşini bazat pe foarte multe astfel de maşini. Cu siguranţă că limitarea circulaţiei maşinilor de genul acesta va constitui unul dintre punctele de baza ale programelor de prevenire a poluării, aşa că aceste maşini se vor regăsi din ce în ce mai mult în oferta de vânzare. Pe o piaţă concurenţială în care oferta va depăşi cererea şi cu ajutorul creşterii ponderii posibilităţilor de obţinere a unui împrumut auto foarte avantajos şi accesibil, mulţi dintre români îşi vor putea permite o maşină care are motor Diesel.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *