In toate colectivitatile exista oameni care fac orice sa iasa in evidenta. La greci si la romani cuvantul „histrion” definea actorul de comedie care provoca publicului crize de ras si buna dispozitie. Personalitatile histrionice au un comportament teatral, cu aspect artificial, iar trasatura definitorie pentru tulburarea de personalitate histrionica este dorinta permanenta de a se afla in centrul atentiei in colectivitatea din care provine sau in diferite situatii sociale create special de acestia.
Simptome tulburarea de personalitate histronica
Personalitatilor histrionice este greu sa dezvolte intimitate emotionala in relatia romantica sau sexuala. Permanent joaca un rol, de exemplu acela de “victima” sau de „printesa”. Pot sa incerce sa-si controleze partenerul dar în acelasi timp manifesta dependenţa fata de acesta. Histrionicul deseori ii percepe pe cei din jur ca fiind ostili, iar orice refuz sau chiar incitare sunt percepute ca drame. Histrionicul isi considera relatiile mai intime decat sunt in realitate. Acestia se imbraca provocator si au un comportament sexual deviant uneori, seducator; ameninta si chiar au tentative de sinucid sau automutilare in incercarea de a atrage atentia.
Pacientii cu tulburare de personalitate histrionica au abilitati dezvoltate de socializare, dar au tendinta de a folosi aceste deprinderi pentru a-i manipula pe altii, astfel incat sa se posteze in centrul atentiei. Starile lor emotionale ale histrionicilor sunt superficiale si se schimba extrem de des. Plictisesc apropiatii cu cereri de atentie in permanenta, iar indivizii cu tulburare de personalitate histrionica devin depresivi si suparati cind nu sunt in centrul atentiei, cauta mereu noutatea, stimularea si excitarea si au tendinta de a deveni plictisiti de rutina cotidiana. Aveti asadar suficiente informatii ca sa recunoasteti in colectivul in care activati, cel putin un individ cu tulburare de personalitate histrionica.