Piata imobiliara in anul 2015

Ultimii doi ani au reprezentat pentru piata imobiliara ceea ce reprezinta insulina pentru un diabetic. Piata imobiliara a cunoscut un rasunator declin dupa 2008, mai ales pana in 2012. Iar in ultimii doi ani piata imobiliara si-a revenit vizibil, cu un 5-10 %. Desigur ca agentiile imobiliare incearca sa infrumuseteze mult starea situatiei, insa cred ca dezinformeaza de multe ori, iar in general preturile imobiliarelor, adica a apartamentelor in complexe noi de locuinte dar si al apartamentelor vechi precum al caselor de locuit, in realitate e mai mic cu 15 % fata de ceea ce se prezinta pe siteurile de prezentare ale acestora si a ofertelor facute catre clienti.

Dupa parerea mea, faptul ca pe piata au ramas in mare parte dezvoltatori seriosi, creste increderea clientilor, doritorilor de apartamente noi. In 2008, o adevarata tragedie a cuprins unele familii, a celor care si-au achitat integral sau peste 50 % un apartament nou sau casa intr-un complex nou construit, iar dezvoltatorul a intrat in insolventa, lasand in urma clientilor o teapa cat se poate de dureroasa. Din pacate multe tinere familii au ajuns la divort si multi oameni la suicid, insa unii si datorita imposibilitatii achitarii creditului ipotecar.

Revenim la piata imobiliara actuala, care cred ca oricum are preturile umflate cu 30 – 40 %, lucru care o sa se vada doar in urmatorii 20-30 ani ani, deoarece Romania cunoaste un imens declin demografic , iar multe locuinte vechi ajung pe piata in urma decesului propietarilor sau a celor care emigreaza in cautarea unui job. Eu personal locuiesc foarte aproape de Cluj Napoca, un reper al preturilor imobiliarelor.

Ei bine dragi cititori in Cluj Napoca apartamentele, adica piata imobiliara a cam decolat in ultimii 2 – 3 ani, iar caderea nu cred ca o sa fie usoara. Cluj Napoca concureaza si depaseste capitala, adica Bucurestiul. Un apartament vechi de 2 camere merge intre 50-60 mii, mai exact 1 mie de Euro per metru, extrem de mult judecand dupa numarul apartamentelor construite. In Bucuresti preturile fata de 2008 au scazut si cu 40 %.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *