Cum recunosti prietenii toxici !?

Relatiile de prietenie si comportamentul prosocial in societatea contemporana reprezinta chiar o conditie de reusita a omului in viata. Prieteniile incep a se lega foarte usor, in transportul in comun, pe holurile facultatii, in statia de autobuz, insa timpul face diferenta intre o relatie de prietenie sanatoasa si prietenii toxici.

Spun ca timpul este ingredientul principal intr-o relatie de prietenie, deoarece odata cu trecerea timpului, persoanele implicate in relatie ajung sa se cunoasca mai bine si sa vada daca raman la stadiul de amici, cunostiinte sau devin ce mai buni prieteni. Prietenii toxici prezinta trasaturi accentuate de personalitate (personalitate narcisistica, borderline sau histrionica) si e bine de stiut de dinainte ca aceste persoane nu sunt capabile sa mentina relatii armonioase cu cei din jur, implicit nici relatii de prietenie armonioase si stabile. Trasaturile accentuate de personalitate nu pot fi recunoscute in primele faze ale relatiei, deoarece oamenii au tendinta de sa isi ascunda trasaturile negative de caracter.

Teoria comparatiei sociale si prietenii toxici !

In societatea actuala, prieteniile toxice apar prin prisma teoriei comparatiei sociale.  Daca cei din jurul nostru au mulţi bani în comparaţie cu noi, ne vom simţi săraci. Dacă suntem înconjuraţi de oameni săraci, vom avea impresia că suntem bogati. Prietenii toxici nu vor suporta sa vada ca altora le merge mai bine decat le merge lor, iar sentimentul de insecuritate se manifesta prin incercarea de a te sabota, prin invidie de cele mai multe ori. Asa ca e destul de dificil sa faci parte dintr-un grup de prieteni toxici, care in lipsa unuia barfesc si isi schimba comportamentul total.

Cum recunosti o relatie de prietenie toxica?

De asemenea prietenii toxici se recunosc in momentele grele sau in conditii de stres ridicat ! Asa ca, daca vrei sa iti controlezi cat mai bine gandurile negative, daca vrei sa gandesti pozitiv si sa nu iti pese de capra vecinului, e bine sa te lepezi de relatiile cu prietenii toxici ! Sa nu uitam ca prietenii toxici iti strica echilibrul si prin faptul ca se plang exagerat, in anumite situatii in care nu ar avea motive. Prietenii toxici sunt un factor de stres, cer din ce in ce mai mult si nu dau nimic inapoi din punct de vedere emotional. In general prietenii toxici in momentul in care le ceri ajutorul evita sa fie empatici si iti raspund “scuze nu pot, nu am timp”, dar ei in schimb asteapta de la tine ajutor de fiecare data….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *