In lunile de iarna e musai sa nu va lipseasca hreanul la borcan. Acesta se prepara toamna, dar uneori si primvara si radacina de hrean este considerata atat un condiment cat si mai mult medicament naturist. Hreanul este asadar radacina alba, carnoasa, iute si aromata pe care o punem si ingredient la prepararea muraturilor, a castravetilor de exemplu.
Hreanul la prima strigare, este cultivat de peste 200 de ani si este cunoscut si sub numele de „pătrunjel de câmp”. De la planta de hrean care creste libera in gradinile bunicilor se folosesc atat radacina, ca si condiment in muraturi, dar si gustare de hrean pe care noi o preparam la borcan alaturi de miere sau otet. In frunzele hreanului, bucatareasa casei poate infasura la cerere si sarmale. Hreanul are asadar extrem de multe proprietati si se foloseste in combinatie cu miere, oter si lamaie in diferite retete ! Exista chiar si o reteta pentru ceai de hrean.
Radacina de hrean are proprietati antibiotice, antiinflamatoare si afrodisiace. Radacina de hrean contine foarte multa vitamina C si minerale precum fier, potasiu, calciu si magneziu. Un preparat comun din hrean este hreanul in otet. Intr-un borcan de un sfert de kg se rade o radacina de hrean peste care se adauga cateva lingurite de miere si se torna otet pana sus apoi se astupa. Preparatul poate fi consumat dimineata inainte de masa, ca stimulent, iar lichidul lasat in urma se refortifiant al pielii.
Eu folosec hreanul pentru ca am sistemul imunitar subred si are multe proprietati antibiotice. Face bine de exemplu in astm, bronsita, nas infundat, tulburari digestive etc. Ideea e sa nu cadeti in cealalta extrema. Hreanul e bun are multe beneficii, insa niciodata sa nu consumati mai mult decat simtiti nevoia la o masa.