Rolul unui psiholog scolar (!)

Ce rol are psihologul scolar ?

Cea mai importanta obligatie a psihologului scolar este de a mentine o legatura permanenta intre cadrele didactice, elevi si parinti, in vederea exploararii problemelor dintre instantele actului educativ si de a propune solutii de coercitie a problemelor. Psihologul scolar are rolul de a media legatura dintre profesori, elevi si parinti. Fiecare unitate de invatamant ar trebui sa dispuna de un cabinet de psihologie scolara, unde elevii cu probleme de invatare, atentie, de adaptare sau de comportament pot solicita consiliere si implicit ajutor psihologului.

Serviciile psihologului scolar poat fi solicitate mai ales prin intermediul profesorilor care constata anumite probleme la elevii acestora. Cadrele didactice sau parintii pot cere psihologului sa intervina in eventualitatea unor probleme ale elevului / elevilor care se observa in decursul actului educational sau in cadrul socializarii cu ceilalti colegi. Psihologul scolar poate fi solicitat si de catre elevi in momentul cand au o problema si au nevoie de cineva impartial, care nu poate fi parinte sau profesor. In momentul in care elevul are o problema in familie, este obligatia psihologului scolar sa intervina ca si cadrul didactic.

Psihologul scolar este obligat sa se implice in triunghiul, elev, parinti, cadre didactice,  este recomandat uneori ca psihologul scolar sa participe la sedintele cu parintii, in anumite momente mai grele pentru dezvoltarea elevilor, cum ar fi inainte de examenele importante din viata lor. De asemenea in fiecare colectiv, clasa de elevi, cadre didactice exista conflicte. Psihologul trebuie sa fie la curent cu ce se intampla in scoala in care isi desfasoara activitatea, tocmai ca sa previna acte de violente, suicid, infractionalitate, consum de alcool si droguri.
Se estimeaza ca din 10 elevi, cel putin 1 elev a trecut prin cabientul psihologului scolar !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *