Soarele alunga depresia !

Astazi e o zi tare insorita. Timp de 1 saptamana soarele a fost umbrit de prezenta norilor si a vremii reci. Si astazi e destul de rece, insa vad ca odata cu disparitia cetii, a iesit un soare frumos care e numai bun pentru alungarea depresiei. Si asa, foarte multi romani sufera de boala asta numita depresie care din pacate devine o dizabilitate greu de tratat, greu de trait cu o depresie cronica, datorata si conditiilor sociale care favorizeaza practic aparitia depresiei.

Soarele blocheaza melatonina, hormonul responsabil cu somnul si tot soarele de alta parte, tot soarele stimuleaza si secretia de endorfine, responsabile cu crearea starii de buna dispozitie. Cercetatorii de la Centrul Medical VU din Amsterdam au aratat pe de alta parte ca terapia cu lumina artificiala are efect pozitiv in cazul batranilor, insa consider ca putem sa generalizam si sa includem si tinerii pe lista, mai ales ca terapia cu lumina e foarte populara in tarile nordice.

Se pare ca depresia este des intalnita la batrani dar si la tineri si este cauzata de faptului ca indivizii in anumite anotimpuri ca se expun mai putin la lumina naturala, iar acest lucru deregleaza ritmul somn-veghe. Desigur ca indivizii de varsta a III a, odata cu inaintarea in varsta se deplaseaza mai greu, insa foarte multi dintre tineri sunt sedentari, iar 10 ore de stat intr-un birou inchis, neiluminat corespunzator favorizeaza de asemenea depresia. Dupa cum spuneam, terapia cu lumina artificiala e foarte folosita in tarile nordice. Nu stiu in judetul meu unde as putea sa merg sa fac terapie cu lumina, insa o sa ma documentez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *