Tenisul si sportul e o industrie cu multi sportivi dopati

Sarapova, dopaj generalizat in sport si Meldonium

Parca printr-un moment asa vag, iese la iveala un subiect cunoscut in general de comentatorii de sport dar si de fanii unor sporturi precum tenis, ciclism, fotbal (astea le stiu eu si sunt sigure ca e dopping chiar la nivel de grup sportiv) adica vorbim de un subiect ascuns sub pres, de dopaj in lumea sportiva. Eu ca fan de ciclism cunoasc oarecum profilul dopatului, insa trebuie sa intelegeti ca nu doar Sarapova a luat medicamente si nu doar in tenis se iau medicamente interzise ori tratamente ciudate, acest lucru e valabil peste tot. Deoarece sportul a devenit o industrie, in ciclism de exemplu se vorbeste de sute de mii de euro investiti in cercetare si dopaj, in anumite tratamente personalizate de dopaj la unele echipe si de faptul ca in general toti iau cate ceva, avand grija sa nu treaca de linia rosie. Ideea e ca in sport, unele sporturi sunt mai controlate, altele mai putin, vezi fotbalul. Sunt sigur ca daca s-ar face niste controale serioase dupa un weekend de fotbal englezesc, spaniol ori german, am avea surpriza sa gasim niste baieti consumatori de cocaina ca Adrian Mutu. Dar ele se fac, se mai anunta inainte cluburile, cam in general totul se face intr-un cerc inchis !

Sarapova si Agentia Mondiala Antidoping (WADA)

Eu am impresia ca Sarapova a fost victima un pic a propriei sale prostii. Sa va explic un pic cum sta treaba. Exista o lista de substante, medicamente, droguri care sunt pe lista anti-dopping si paralel exista o industrie poate de milioane in care se gasesc alternative pentru cele trecute. Treaba si dopajul in ciclism ajunge la un nivel stiintific, cu transfuzii de sange la clinici private, cu medici, farmacisti, chimisti etc. Probabil ca sistemul asta paralel exista si in tenis. Deci Sarapova stia ca medicamentul pe care il ia, adica Meldonium a fost trecut pe lista medicamentelor interzise in sport din decembrie 2015. Ea a fost depistata in ianuarie. Meldonium a fost luat si de armata rusa in anii 80 si creste performantele sportive daca e folosit pe termen lung. Substanţa poate imbunatateste capacitatea de efort a persoanelor sanatoase în perioade de epuizare fizica si mentala, precum si in perioadele de refacere. Cu alte cuvinte Sarapova era mai fresh in timpul meciurilor si dupa se racea mai usor. Dar cand medicamentul a trecut pe lista WADA si Sarapova nu a facut switch cu alt tratament inca nelistat, a fost aprins un bec rosu.

Sarapova are o avere de 200 milioane $ cred. Asistam la esecul unui alt sportiv dupa Lance Armstrong, care nu a stiut sa se retraga din sport la momentul potrivit. Acum si-a realizat contractul de imagine cu Porsche si se anunta pierderi financiare mari in cazul in care nu o sa mai poata juca tenis in urmatorii 4 ani. Sportul e o industrie pentru ca in fata unor nume celebre se promoveaza brand-uri de lux si sunt multi bani legati de imagine in joc. De pariuri sportive nici nu mai vorbesc, ca am scris suficient despre dopaj incat sa fac o asemenea alaturare. Agentia Mondiala Antidoping precizeaza ca medicamentul respectiv, meldonium, a fost inclus pe lista substantelor interzise, incepand cu data de 1 ianuarie, din cauza dovezilor referitoare la utilizarea sa de către sportivi cu intenţia de imbunatatire a performantelor sportive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *