The International – Puterea Banului

The International, adica Puterea Banului (2009) nu e un film de trecut cu vederea de pasionatii de drame, intrigi puternice, poate chiar si conspiratii politice. Intriga filmului porneste de la faptul ca Luis Salinger (Clive Owen), agent al Interpolului, este hotarat sa aduca in fata justitiei una dintre cele mai puternice banci ale lumii. Salinger porneste de la ideea ca banca norvegiana este dispusa sa finanteze anumite conflicte de pe tot globalul, prin achizitionarea de arme si rachete, pentru ca mai apoi  instalate guvernele prietene, banca sa isi recupereze banii facand ceea ce fac cel mai bine bancherii. Adica indatornd popoare dupa indelungi framantari sociale.

Desigur ca in demersul acestui Luis Salinger de a deconspira activitatile murdare ale renumitei banci International Bank of Business and Credit este implicata si Eleanor Whitman (Naomi Watts Watts), o procuroare din New York, fara sprijinul careia Salinger nu poate sa continua investigatia a ghemului de ilegalitaţi al bancii, ale carei actiuni ilicite devin tot mai palpabile cand apropiatii institutiei şi sursele agentului incep sa moara silentios. Actiunea filmului se desfasoara pe teritorul germaniei, apoi Italia, SUA si in final Turcia.

Filmul The International – Puterea Banului (2009) este inspirat se pare din celebrul caz al bancii BCCI, a carei scandaloasa activitate pe piata bancara internationala fost supranumita “jaful de 20 de miliarde de dolari. Pelicula in cauza, e regizata de un neamt, Tom Tykwer, iar filmul intra in categoria mea de filme bune , pentru ca actiunea, intriga, e extrem de bine realizata si de realista, punand pe seama unor crize globale miscarile economice ale unor colosi economici, intr-un mod extrem de plauzibil.

Ideea ca in umbra anumitor conflicte stau defapt niste “asasini economici” nu e intalnita doar in filmul acesta. Pelicula un fel de cocktail intre banci, servicii secrete, spioni economici si asasini discreti. Nu e scutita de clisee, insa e atat de bine realizata incat tu ca spectator esti dispus sa le treci cu vederea. Desigur ca nu lipseste agentul secret de cariera, omul legii fara de care binele nu poate triumfa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *