Transforma un hobby intr-o meserie

De la hobby la o profesie facuta cu placere !

Stiti problema cu integrarea tinerilor pe piata fortei de munca asa ca nu imi doresc sa reiau. Astazi vreau sa va vorbesc despre cum un hobby se poate transforma intr-o profesie, intr-o meserie. Ei bine, eu eram in anul 3 de facultate, ea era in anul 1 de master si avea o tema interesanta de licenta (ceva cu sexualitatea). La prima vedere parea o fata trista, care mereu facea poze cu DSL-ul ei. Cred ca avea si trepied in buburuza ei de masina…Zilele astea aud cu surprindere ca fata trista care facea fotografii in ploaie si-a transformat hobby-ul, fotografia, intr-o meserie. A castigat inclusiv priemii internationale, a calatorit si incepe mai exact acum sa calatoreasca in tari din lumea a treia si cica daca vine la tine la nunta sa iti faca fotografii e onoare, iar onorariul e pe masura. Asa ca e si un fotograf profesionist pentru nunta, mai ales ca face ceea ce se pricepe mai bina sa faca un fotograf profesionist. Adica sa surprinda emotii pe pelicula….

Fotografie nunta !

Am mai auzit cazuri de fotografi profesionisti, care pentru un botez sau o nunta cereau sume demne de un profesor universitar pe 1 luna. Desigur cunosc cazuri de fotografi profesionisti batrani care si-au dedicat o viata intreaga fotografiei. Dar ceea ce vreau sa va transmit eu ca un hobby serios, de multe ori se poate transforma intr-o meserie. Cunosc un intelectual foarte bine cotat, care merge prin sate saraci uitate de lume si pozeaza case batranesti, natura si uneori figuri care exprima mai mult decat 1 mie de cuvinte. Sa nu uitam ca fotografia, chiar si cele de la evenimente precum nunti, botezuri reprezinta o arta. Cea mai veche fotografie pe care o am eu, e a strabunicului meu care a murit in razboi in 1944 si pe spate inca sta vizibil scris cateva cuvinte de jale celor “de acas” scrise de cel plecat in “razbel” si care nu crede ca se mai intoarce acasa.

Fotografiile au capacitatea astea sa surprinda timpul, sa pastreze o secventa din viata care peste ani si ani poate fi oricand vazuta de nepoti. Asa ca e musai un fotograf profesionist pentru nunta si poate chiar si pentru botez dupa. Iar apropo de fotografii de nunta, bunicamea acum de 80 ani are niste fotografii de nunta extrem de ravasitoare. Imbracata ca in secolul trecut, iar bunicul cu tigara in gura si palarie neagra… Fara prezenta unui fotograf toate aceste amintiri nu ar fi rezistat. Desigur ca fotograf profesionist pentru nunta costa ceva banuti, insa nu va zgarciti cand vine vorba de amintiri. Caci in final in viata raman amintirile si locurile frumoase pe care le-am frecventat.

Iar apropo de fotografii, eu va sfatuiesc sa le tineti printate si nu intr-un format digital. Ca poate uneori seara, se intampla sa cada curentul si sa revedeti la lumina lumanarii fotografiile din liceu sau cu primul dans al miresei. Si uite vedeti o fotografie de la nunta… Asa ca dragi prieteni, incercati sa va gasiti un hobby care pe parcus poate sa devina o profesie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *