Tulburarea de personalitate narcisica

Ce este personalitatea !

Personalitatea se refera in primul rand in acceptiunea psihologilor la individualitate, respectiv la diferente individuale. Personalitatea este rezultatul unui indelung proces de selectie naturala in baza caruia devin stabile si dominante acele trasaturi care contribuie la supravietuirea, adaptabilitatea, eficienta individului. Personalitatea implica o dimensiune a stabilitatii, persistentei si durabilitatii in timp. Personalitatea reprezinta componenta obligatorie a terenului pe care se instaleaza diferitele tulburari psihopatologice. Tulburarile de personalitate au fost denumite “dezvoltari”, “structuri dizarmonice”.

Tulburarea de personalitate narcisica

Din perspectica analitica, parintii narcisismului sunt autostima si egoul ideal. Din perspectiva psihoterapiei psihanalitice, narcisismul este o elaborare defensiva ca expresie fata de o autostima scazuta. Tulburarea de personalitate narcisica se manifesta printr-un sentiment exagerat al importantei propriei persoane, prin convingerea fantezista asupra calitatilor sale, prin grandoare si lipsa de empatie, precum si prin nevoia permanenta de admiratie. Narcisicii au fatezii de succes nelimitat, cu putere, stralucire, uneori viseaza amorul ideal.

Narcisismul debuteaza in adolescenta, afectaza relatiile individului, deoarece acestia nu am capacitatea de a empatiza, abordeaza mereu oamenii ca pe niste obiecte care sunt folosite pana la epuizare si apoi aruncate. Narcisicii incheie asadar relatiile dupa scurta durata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *